3 decembrie 2023

Intarirea sistemului imunitar prin sport

3 min read
sportul si sistemul imunitar

Va puteti intari sistemul imunitar cu gestionarea stresului si o dieta echilibrata. Dar exercitiile fizice va intaresc si sistemul imunitar, sustinand sanatatea generala.

Desigur, sa-ti iei pantofii pentru o alergare poate fi uneori ultimul lucru pe care vrei sa-l faci. Dar simplul act de a va misca mai mult corpul poate oferi un instrument puternic pentru combaterea infectiilor. Captura? Nu toate exercitiile fizice sunt complet utile pentru sistemul tau imunitar.  Iti poti face un abomament la o sala de fitness pentru a te mentine in forma.

Cum iti intareste sportul sistemul imunitar?

Pe langa imbunatatirea sanatatii mintale, o revizuire stiintifica din 2019 din Journal of Sport and Health Science a constatat ca exercitiile fizice va pot imbunatati raspunsul imunitar, pot reduce riscul de imbolnavire si pot reduce inflamatia.

Studiul a analizat „exercitiul acut”, adica intensitate moderata pana la viguroasa care dureaza mai putin de o ora. (Studiul a examinat in principal mersul pe jos, care ar putea insemna si un antrenament eliptic, un curs de spin sau chiar o alergare.) Mergand la sala poti obtine un antrenament bine pus la punct.

Autorul studiului David Nieman , DrPH , profesor la departamentul de biologie de la Universitatea de Stat Appalachian si director al Laboratorului de Performanta Umana al universitatii, a declarat pentru Sanatate ca, de obicei, oamenii au doar un numar mic de celule imunitare care circula in organism. Aceste celule prefera sa ramana in tesuturile si organele limfoide precum splina, unde corpul tau ucide virusii, bacteriile si alte microorganisme care provoaca boli.

Creste fluxul sanguin si limfatic

Deoarece exercitiile fizice maresc fluxul sanguin si limfatic pe masura ce muschii tai se contracta, de asemenea, creste circulatia celulelor imune, facandu-le sa cutreiere corpul cu o rata mai mare si un numar mai mare, a spus dr. Nieman. Mai exact, exercitiile fizice ajuta la recrutarea celulelor imunitare foarte specializate, cum ar fi celulele ucigase naturale si celulele T, sa gaseasca agenti patogeni (cum ar fi virusii) si sa le elimine.

In recenzia Dr. Nieman din 2019, participantii care au facut o plimbare rapida de 45 de minute au experimentat aceasta crestere a celulelor imunitare care plutesc in jurul corpului timp de pana la trei ore dupa mers.

Raspuns imun mai bun cu consecventa

In timp ce obtii un raspuns imediat din partea sistemului tau imunitar atunci cand faci exercitii fizice, acesta va disparea in cele din urma – cu exceptia cazului in care te antrenezi in mod constant. „Daca iesi pentru 45 de minute de miscare a doua zi, totul se intampla din nou”, a spus dr. Nieman. „Totul se aduna pe masura ce timpul trece”.

Un alt studiu realizat de Dr. Nieman si echipa sa a constatat ca cei care faceau exercitii aerobice cinci sau mai multe zile pe saptamana au scazut numarul infectiilor cailor respiratorii superioare (cum ar fi raceala) pe parcursul a 12 saptamani cu mai mult de 40%.

In 2022, cercetarile publicate in  British Journal of Sports Medicine au analizat 16 studii asupra persoanelor care au ramas active fizic in timpul pandemiei. Cercetatorii au descoperit ca exercitiile fizice sunt asociate cu un risc mai scazut de infectie si o probabilitate mai mica de COVID-19 sever. Oamenii din intreaga lume care s-au antrenat regulat au avut un risc cu 36% mai mic de spitalizare si un risc cu 43% mai mic de deces din cauza COVID-19 decat cei care nu erau activi.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.