25 iulie 2024

Importanta sistemelor de ungere in domeniul rulmentilor

2 min read
sisteme de ungere rulmenti

Ungerea rulmentilor este foarte importanta pentru buna lor functionare si pentru a atinge durata de viata calculata. Lubrifiantii folositi, uleiul sau vaselina trebuie sa fie de buna calitate si sa fie aplicate in cantitate suficienta. Lipsa lubrifiantului se manifesta prin zgomotul produs de rulmenti in momentul functionarii. Acest zgomot, interpretat popular ca nuruit este semnul inceputului de uzura si poate determina deteriorarea prematura a rulmentilor, intr-un timp foarte scurt. Huruitul este intalnit si la rulmentii care sunt contaminati cu praf, cu particule abrazive, cu apa sau pentru persoanele care lucreaza in conditii foarte grele, cu socuri, vibratii sau temperaturi mari. Vezi aici de ce merita sa investesti in sisteme de ungere speciale pentru rulmenti.

Teoria elastohidrodinamica

Ungerea fiecarui rulment este extrem de importanta pentru buna functionare a acestor componente. Lubrifiantul folosit este cel care trebuie sa creeze o pelicula care sa aiba o grosime suficient de buna intre corpurile care se rostogolesc si ceile de rulare ale inelelor din interior si exterior pentru a putea rezista coect la incarcarile dinamice si pentru a evita contactul dintre otel si otel. Rulmentii cu bile de la firma SKF sunt de buna calitate si necesita ungerea adecvata.

Ce rol are lubrifiantul?

Cel mai important rol al lubrifiantului este acela de a preveni si de a reduce contactul existent intre corpurile care se rostogolesc si suprafetele de alunecare pe ambele cai de rulare. Lubrifiantul este cel care previne coroziunea suprafetelor honuite ale rulmentului. De asemenea, tot lubrifiantul este si cel care disipeaza caldura din rulment in cazul ungerii cu ulei si care elimina aprticulele determinate de uzura sid e contaminare, doar in cazul ungerii cu ulei prin filtrare si recicrculare.

De asemenea, lubrifiantul are si rolul de a preveni contaminarea cu mediul inconjurator atunci cand este folosita unsoare solida. Amortizeaza eficient zgomotele si vibratiile iar filmul de lubrifiant folosit intre corpurile de rostogolire si caile de rulare participa la transmiterea incarcaturii radial si axial pe elementele de fixare.

Cum se alege lubrifiantul?

Factorul de turatie n are o influneta foarte importanta pentru a alege lubrifiantul. N inseamna turatia de functionare in timp de Dm inseamna diametrul mediu al rulmentului. In cazul in care factorul de turatie este sub 500.000 se poate alege ungerea cu o unsoare clasica, iar atunci cand turatia este mai mare este nevoie de un anumit lubrifiant.

Unii producatori de rulmenti aleg sa foloseasca doar anumite tipuri de lubrifianti cu factor de turatie mai mare. Spre exemplu, pentru rulmentii care au nevoie de o anumita lubrifiere este mult mai usor sa se obtina unsorile potrivite in functie de cerintele specialistilor si de recomandarile care insotesc produsele. Este ideal de retinut faptul ca in momentul in care vrei sa iti lubrifiezi rulmentii va trebui sa iei in calcul si faptul ca un rulment de buna calitate se intretine tot cu lubrifiant de buna calitate. Ce inseamna asta? Ca in momentul in care alegi lubrifiantii va trebui sa iei in calcul nu doar recomandarea producatorului ci si calitatea tipului de lubrifiant selectat.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.