3 decembrie 2023

Evaluarea medicală și implicațiile sale legale: de ce anume se ține cont în evaluarea medico-legală?

3 min read
Cabinet Avocat Varzaru Ion

Leziunile apărute în urma unei agresiuni sau a unui accident rutier pot avea un impact puternic și uneori definitiv asupra vieții celor afectați de ele. Drept urmare, o evaluare corectă a severității acestora este necesară pentru a stabili un număr corespunzător de zile de îngrijiri medicale.

Ce reprezintă numărul de zile de îngrijiri medicale?

Severitatea leziunilor este cuantificată într-un număr de zile de îngrijiri medicale. Zilele de îngrijire medicală reprezintă acel interval în care fiecare leziune necesită tratament dincolo de simpla ameliorarea a durerii. Aceste zile se pot încadra într-una dintre cele trei categorii: ușoare, moderate sau severe.

Când o persoană care a suferit leziuni în urma unei agresiuni sau a unui accident este spitalizată, aceasta are dreptul de a rămâne în spital până când toate rănile sale sunt vindecate. Acest lucru presupune ca medicul să stabilească din punct de vedere clinic că vindecarea a început, dar și că leziunile necesită evaluarea medicală la intervale regulate, până când procesul de vindecare este complet.

Severitatea leziunilor post-traumatice este evaluată de către medicul legist, cel care acordă un număr de zile de îngrijiri medicale pentru traumatismul suferit. Deși severitatea leziunilor este abordată în mai multe moduri, inclusiv în funcție de tipul de leziune și de numărul de vizite la spital sau numărul de zile de spitalizare necesare, există și alți factori care sunt luați în calcul în evaluarea medico-legală, precum istoricul medical al persoanei, terapia aplicată și caracteristicile clinico-evolutive. Toate acestea sunt luate în considerare la atribuirea unui tratament adecvat pacientului și la stabilirea barem zile îngrijiri medicale.

Ce implicații legale are acordarea de zile de îngrijiri medicale?

Evaluările costurilor de îngrijire a sănătății țin cont atât de baremele medico-legale care stabilesc durata medie a îngrijirilor medicale necesare pentru fiecare afecțiune, cât și de numărul de zile de îngrijire acordate per total.

De reținut este faptul că zilele de îngrijire medicală nu sunt același lucru cu zilele de concediu medical, o confuzie de altfel foarte adesea întâlnită. Acest lucru se datorează faptului că numărul zilelor de îngrijiri medicale nu este același lucru cu intervalul necesar vindecării fiziologice a leziunilor, cu zilele necesare de spitalizare sau numărul de zile de concediu medical acordat în acest sens.

Atunci când formulează oferte de despăgubire, societățile de asigurare se raportează doar la numărul de zile de îngrijiri medicale evaluat de medicul legist, fără a lua în calcul impactul pe care leziunile post-traumatice îl pot avea în viața de zi cu zi a asiguratului. Pe de altă parte, instanța de judecată nu este obligată să aplice aceeași metodă de evaluare a prejudiciului, iar aprecierea dimensiunii și valorii despăgubirilor acordate victimelor unui accident emisă de aceasta va prima întotdeauna.

În stabilirea numărului de zile de îngrijiri medicale, medicul legist va ține cont în evaluarea sa, printre altele, și de următoarele: tipologia traumatismelor suferite și dimensiunea acestora, tipul de terapie aplicată pentru gestionarea leziunilor, tipul de tratament, dar și istoricul medical al victimei, precum și vârsta acesteia.

Numărul de zile de îngrijiri medicale pe care medicii legiști îl stabilesc este important nu doar în ceea ce privește cuantificarea daunelor, ci și din perspectiva juridică, în sensul în care victima sau membrii familiei acesteia pot alege calea legală pe care o vor adopta pentru a obține compensațiile dorite.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.