25 iulie 2024

Cum sa alegem masina electrica potrivita pentru noi?

3 min read
ce masina electrica sa-mi aleg

Vanzarile de masini electrice au crescut dramatic in ultimii ani. In iunie 2022, existau aproximativ 477.000 de masini pur electrice pe drumurile din Marea Britanie, conform statisticilor, iar pentru Romania inca nu avem date. Cu toate acestea, pentru multi soferi ramane intrebarea: este o masina electrica potrivita pentru mine?

Tipuri de vehicule electrice si plug-in

Daca te gandesti la un vehicul electric pentru prima data, s-ar putea sa fii confuz de terminologia cu care te confrunti. Un rezumat al tipurilor de masini electrice disponibile in comert este urmatorul:

  • Vehicul electric (EV)
  • Vehicul electric cu baterie (BEV)
  • Plug-in hybrid (PHEV)
  • hibrid (HEV)
  • Vehicul electric usor hibrid (MHEV)
  • Vehicul electric cu autonomie extinsa (RE-EV)
  • Vehicul cu hidrogen (FCEV)

Ce vehicule electrice sunt disponibile?

Acestea sunt vremuri interesante pentru vehiculele electrice, cu numarul de vehicule disponibile in crestere rapida – iar noi modele sunt lansate aproape saptamanal.

Unele modele populare pe care probabil le-ati vazut pe drumurile noastre includ Mercedes EQS, Audi E-tron, BMW i4, Citroën e-C4, Fiat 500e, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Honda e, Jaguar I-Pace, Kia e- Niro, Mazda MX-30, Mercedes-Benz EQA, Mini Electric, Nissan Leaf, Peugeot e-208, Polestar 2, Porsche Taycan, Renault Zoe E-Tech Electric, Skoda Enyaq, Tesla Model 3, Vauxhall Corsa-e, Volkswagen ID .3 si Volvo XC40.

De unde pot cumpara un EV?

Noile vehicule electrice pot fi cumparate de la reprezentantele de vehicule sau pot fi inchiriate prin intermediul companiilor de leasing, in acelasi mod ca si masinile conventionale. Tesla este o exceptie prin faptul ca nu are o retea traditionala de dealeri si majoritatea vanzarilor sunt online. Alti producatori iau in considerare si acest model de vanzare si vand deja masini online.

Vehiculele electrice uzate pot fi cumparate si de la punctele de vanzare traditionale de vehicule, inclusiv dealeri in franciza si independenti.  De asemenea, pentru reparatii puteti vizita service-urile autorizate, asa cum este de exemplu un service Mercedes.

Unii cumpara masini electrice pentru ca sunt fascinati de tehnologie, in timp ce altii isi bazeaza decizia pe dorinta etica de a „deveni verde”. Pentru cei mai multi dintre noi, totusi, o masina electrica trebuie sa aiba sens financiar, ceea ce inseamna sa luam in considerare costurile.

Vehiculele electrice au, in general, preturi de achizitie mai mari decat concurentii lor pe benzina si motorina. Dar costurile de functionare a vehiculelor electrice sunt mai mici, deoarece combustibilul, taxele si intretinerea sunt, in general, semnificativ mai ieftine.

Cele mai ieftine vehicule electrice noi disponibile in prezent incep de la aproximativ 21.000 de lire sterline odata ce grantul pentru achizitie finantat de guvern a fost dedus. Vehiculele electrice uzate pot fi achizitionate de la 4.500 GBP.

Ca si in cazul masinilor conventionale, cumpararea la mana a doua este o optiune mult mai ieftina, dar atunci va trebui sa luati in considerare si faptul ca bateria poate sa nu mai fie functionala. Si cumpararea unei baterii noi este aproape echivalenta cu o masina noua.

In general, bateriile EV au o durata lunga de viata, iar degradarea este minora. Totusi, va exista o reducere treptata a capacitatii si a autonomiei dupa multi ani.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.