20 aprilie 2024

Inmatriculare masina noua ( acte necesare, in cat timp trebuie inmatriculata, etc )

5 min read

Pentru inmatricularea unei masini noi, pasii de urmat vor fi diferiti fata de alte tipuri de autovehicule. Informatiile din randurile de mai jos, sunt actualizate pentru anul 2024. Trebuie inteles dinainte ca acest tip de inmatriculare se realizeaza prin doua institutii: DGITL si DRPCIV. In acest articol vom discuta despre procedura de inmatriculare auto pentru un autoturism nou. Veti intelege cum se inregistreaza un autovehicul nou la Taxe si Impozite. De asemenea, veti afla cum se construieste dosarul final de inmatriculare auto pentru autovehiculele noi.

Fata de alte tipuri de inmatriculari auto, cel mai important este faptul ca vom obtine vizele doar de la doua institutii: DGITL si DRPCIV. Spre exemplu: La inmatricularea unei masini din Uniunea Europeana, va trebui se ne prezentam la: Anaf, DGITL, DRPCIV si RAR.

Asadar, este mult mai simpla aceasta procedura. Dar cu toate acestea, va trebui sa aflam…

Cum se inmatriculeaza o masina noua?

Inainte de toate, autovehiculul va trebui inscris la Directia de Taxe si Impozite. Masina va fi inregistrata la institutia DGITL de care apartineti. In functie de locatia dumneavoastra, se va alege si centrul de Taxe. El se va afla in localitatea unde aveti domiciliul, sediul sau punctul de lucru.

Asadar…

Cum se inregistreaza un autovehicul nou la Taxe si Impozite

In prezent, exista foarte multe centre DGITL cu platforme online. Pentru a inregistra masina la DGITL-ul dumneavoastra, va trebui sa aflati care este forma de preluare. Daca este doar online, va trebui sa:

 • va faceti cont pe platforma institutiei
 • depuneti dosarul auto doar cu adresa de mail
 • va prezentati in fata unui inspector pentru confirmarea contului
 • va faceti o semnatura electronica

In oricare dintre contexte, se va depune dosarul online. Fiecare centru de Taxe are propria modalitate de lucru cu publicul. Cu toate acestea, va trebui sa aflati forma in care ele opereaza.

Indiferent de situatie, pe aceste platforme sau in fata inspectorului se va prezenta un set de documente. Acestea vor fi necesare pentru inregistrarea autovehiculului nou la DGITL.

Actele necesare pentru declararea unei masini noi la DGITL

In cazul in care vehiculul va fi declarat prin acte oficiale, lista va arata:

 • Cartea auto ( copie si original )
 • Factura ( sau facturile de achizitie ) in 3 exemplare ( original si doua copii )
 • Declaratia de Impunere – formular completat
 • Buletinul ( sau Delegatia si copia dupa CUI – in cazul entitatilor )

Din cadrul acestei institutii veti primi Decizia de Impunere si Factura vizata cu numar Remtii. Mai departe, autovehiculul va aparea in evidentele fiscale si ii va fi atribuit un impozit in functie de capacitatea cilindrica. Best-Inmatriculari descrie mai multe despre atribuirea taxei pe autovehicul pe site-ul propriu.

Dupa realizarea declaratiei autovehiculului, va trebui sa obtineti numerele de inmatriculare.

Cum se inmatriculeaza un autovehicul nou?

Masina va trebui sa detina un RCA ( Asigurare Auto ) valabil ( aflati in randurile de jos ). Pentru a fi pusa in circulatia rutiera, vehiculul va trebui sa aiba toate actele la zi. In aceasta lista intra: Inspectia Tehnica Periodica si Asigurarea Auto Obligatorie. Fara a fi valabile cele doua documente, nu se vor putea obtine placutele de inmatriculare. De asemenea, RCA-ul va trebui realizat pe seria de sasiu ( in vederea inmatricularii ).

Cine se prezinta la ghiseul de inmatriculari ( actele de reprezentare )

La ghiseul de inmatriculari se poate prezenta persoana fizica, care detine masina.

Daca vehiculul apartine unei societati, va trebui sa se prezinte un delegat al companiei respective. In acest caz, persoana care va ajunge la ghiseu va aduce la dosar: delegatie, buletinul delegatului si copia dupa CUI. Imputernicirea sau delegatia va fi in original si va reprezenta compania.

Daca reprezentati o alta persoana, va trebui procura speciala notariala. Aceasta se va realiza la un notar public, iar cine va imputerniceste va trebui sa semneze acest document. Procura va reprezenta detinatorul vehiculului la toate institutiile.

Actele pentru inmatricularea unei masini noi

Documentele pentru a inmatricula un autovehicul nou sunt urmatoarele:

 • cerere completata ( formular )
 • documentele de reprezentare ( Buletinul – pentru persoane fizice | Delegatie, buletin si copie dupa CUI – pentru persoane juridice )
 • copie dupa Asigurarea Auto ( realizata pe seria de sasiu )
 • decizia de Impunere primita de la DGITL
 • factura cu numar Remtii ( primita de la DGITL )
 • factura in original

Acestea sunt toate documentele pe care va trebui sa le prezentati, atunci cand inmatriculati un autovehicul nou.

Cat costa si in cat timp va trebui realizata inmatricularea unei masini noi?

Inmatricularea unei masini noi este una dintre cele mai ieftine proceduri de inmatriculare auto. Pretul maxim se ridica la 135 Ron, iar acesta include taxa de talon si placutele preferentiale. Desigur, ca la orice inmatriculare auto, vor trebui alte documente cu alte costuri suplimentare.

Pentru inmatricularea unei masini noi va trebui o Asigurare Auto realizata pe seria de sasiu

La fiecare inmatriculare auto, va trebui un RCA ( Asigurare Auto ). Deoarece autovehiculul va urma sa fie inmatriculat, va trebui sa facem Asigurarea Auto pe seria de sasiu. Desi nu este un cost ce intra in calculul taxelor de inmatriculare, aceasta polita va fi o cheltuiala indirecta. Tariful unei asigurari auto a crescut destul de mult in ultimii ani. In prezent, el depinde de tipul de autovehicul detinut, istoria accidentelor proprietarului si varsta acestuia.

In cat timp va trebui realizata inmatricularea unui autovehicul nou?

Autoturismul va avea numere rosii pentru a putea circula. Astfel, pana la finalizarea inmatricularii auto, proprietarul se va puta deplasa folosind placutele provizorii. Cu toate acestea, avem un timp pentru realizarea inscrierii auto. De asemenea, avem un termen limita pentru inmatricularea autoturismului nou.

Daca pentru declararea unei masini noi la DGITL avem un deadline de 30 de zile, in cazul inmatricularii avem un termen de 90 de zile.

Inmatricularea unui autoturism nou se va face prin programare la DRPCIV

In anul 2024 totul se indreapta catre o digitalizare continua. Chiar daca anumite elemente sunt negative si au tendinta de a incurca cetateanul, obtinem cateva spatii de confort si de modernizare. Astfel, toate programarile pentru vehiculele noi se vor face doar online. Daca aveti o masina noua de inmatriculat, va trebui intrati pe site-ul institutiei pentru a face rezervare!

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns pana la final si va dorim in continuare drum intins!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.