Cum se fabrica rulmentii?
Cum se fabrica rulmentii?
Sunt foarte multe persoane care se intreaba la ce se foloseste un rulment? Insa inainte de a discuta despre acest lucru este important sa descoperim cum sunt produsi rulmentii. In prezent pe piata exista mai multe tipuri de rulmenti ce pot fi folositi in mai multe locuri si sisteme.
Va prezentam informatii interesante din procesul de productie a rulmentilor, astfel incat atunci cand cumparati rulmenti de la firma SKF sau de la orice alta firma, sa stiti cum sunt produsi.
Obiectele rotunde, cum ar fi rulmentii cu bile, au fost intotdeauna folosite pentru a usura munca. Exista multe tipuri de rulmenti care vin si intr-o mare varietate de dimensiuni. Cel mai frecvent, rulmentii cu bile pot fi tinute in palma.
Cand examinam modul in care sunt fabricati rulmentii cu bile, trebuie sa ne uitam mai intai la materialele folosite. Majoritatea rulmentilor cu bile sunt fabricati din otel. Acest material este utilizat datorita tolerantei sale la stres. Pentru a atinge standardele industriale necesare, otelul utilizat pentru rulmentii cu bile poate fi calit sau durificat prin tratament termic. In timp ce unii rulmenti mai noi folosesc acum custi din plastic turnat din motive de cost, multe custi sunt in mod traditional realizate din otel subtire.
Cadrul rulmentului
Atat cadrele interioare, cat si cele exterioare sunt realizate folosind un proces similar. Incepand cu teava de otel, masinile unelte de taiat taie teava putin mai mare decat forma necesara a cadrului. Taierea este facuta mai mare pentru a permite micsorarea in timpul tratamentului termic, unde cuptorul este setat la aproximativ 1.550 de grade Fahrenheit. Dupa ce piesa bruta a petrecut cateva ore in cuptor, este scufundata intr-o baie de ulei pentru a se raci si a se intari. Dupa finalizarea procesului de tratare termica, piesele sunt terminate cu ajutorul discurilor de slefuit pentru a obtine suprafata neteda finala.
Bilele
Un proces mai dificil decat formarea cadrelor, bilele se fac incepand de la o sarma groasa. Alimentat dintr-o bobina de materie prima, firul trece apoi prin procesul de indreptare la rece. Prin acest proces, se formeaza o umflatura pe linia centrala a bilei care trebuie indepartata. Bilele sunt apoi transferate in caneluri care stau intre un disc de fonta rotativ si unul stationar. Frecarea indeparteaza apoi praful ramas. De-a lungul intregului proces, bilele sunt lasate usor supradimensionate pentru a tine seama de tratamentul termic. Similar tratamentului termic pentru cadre, bilele sunt intarite si facute dure. In urma tratamentului termic, bilele sunt puse inapoi intr-un proces similar intre cele doua discuri.
Cusca
Custile sunt realizate prin stantarea tablei subtiri, similar cu utilizarea unui taietor de prajituri. Dupa taierea initiala, cusca este indoita la forma finala dorita folosind o matrita. Custile din plastic sunt realizate diferit folosind un proces numit turnare prin injectie. Acest proces incepe cu matrita care este apoi injectata cu plasticul topit care este lasat sa se intareasca.
Dupa realizarea pieselor, rulmentul cu bile este gata pentru a fi asamblat. Pentru inceput, cursa interioara este pusa in interiorul cursei exterioare, lasand spatiu pentru a introduce bila. Dupa introducerea numarului de bile necesare, cursele sunt apoi centrate si bilele sunt distribuite uniform. In cele din urma, cusca poate fi instalata pentru a tine bilele departate.
Ca si in cazul oricarui produs fabricat, dupa asamblare, fiecare piesa trece prin controlul calitatii. Simplii si usor de fabricat, rulmentii cu bile vor continua sa fie o componenta populara si in viitor.