Cum se alege rezistenta electrica a unui boiler?
Rezistenta electrica a unui boiler este necesara pentru incalzirea apei. Conectat la termostat pentru pornire si oprire, rezistorul se numeste termorezistor sau steatita. Pana la 3000 de wati, se alege in functie de volumul de apa de incalzit. Intra in magazinul online Pedavo si vezi cele mai interesante produse.
Rezistenta la incalzitorul de apa: termorezistor sau steatita?
Rezistentele pentru incalzitoarele electrice de apa sunt de doua tipuri: steatita sau termorezistor.
Rezistenta steatita
Rezistentele de steatita compenseaza calitatea slaba a apei, deoarece acoperirea lor de steatita va limita depunerile si va oferi protectie rezistentei – rezistenta electrica este plasata intr-o teaca care asigura faptul ca nu este in contact direct cu apa. Daca este necesara inlocuirea rezistentei, este posibil sa se faca acest lucru fara golirea rezervorului de apa calda; este un avantaj deloc neglijabil. Steatita este un material ales deoarece este inert; este, de asemenea, utilizat in productia de radiatoare de inertie.
Termorezistor
Rezistoarele blindate sau termorezistoarele sunt direct in contact cu apa. Daca aceasta este calcaroasa, rezistenta se acopera treptat si consuma mai multa energie electrica, deoarece capacitatea sa de a incalzi este redusa. In consecinta, incalzitoarele electrice de apa cu termorezistoare nu sunt recomandate in zonele in care apa este foarte dura (cu calcar).
Ce putere de rezistenta sa alegeti?
Puterea rezistorului este determinata de modelul heap si variaza cel mai frecvent de la 1200W la 3000W. Trebuie avute in vedere diametrul atasamentului – exprimat in milimetri – si sistemul sau de fixare. Rezistentele sunt clasificate in functie de volumul de apa care trebuie incalzit in raport cu rezervorul, aceasta fiind de obicei o combinatie standard.
Se ofera rezistente post-vanzare pentru incalzitoarele electrice de apa. Prin urmare, criteriile de selectie sunt limitate si se limiteaza la marca si tipul incalzitorului de apa – raportate in rezervor in sine si in manualul de utilizare.
Termostatul va permite sa reglati temperatura incalzitorului de apa de stocare activand rezistenta la incalzirea apei. Tija, bec sau electronic, termostatul este un element de siguranta care protejeaza impotriva riscului de arsuri si a problemelor.
Ce este un termostat
Un termostat este un dispozitiv care va permite sa reglati temperatura unui aparat care produce caldura. Termostatul il gasim pe incalzitoarele de apa de stocare, dar si pe radiatoarele electrice, boilere etc.
Reglementarea in cauza consta in oprirea productiei de caldura atunci cand se atinge o temperatura stabilita de utilizator si in inceperea reluarii productiei de caldura pentru a o mentine (termostat de camera etc.).
Termostatul: un dispozitiv sigur si economic
Un termostat este indispensabil pentru toate aparatele la care este conectat si joaca un rol de siguranta si de economisire a energiei. Siguranta, deoarece reduce riscul de arsuri (de exemplu, in cazul unui mixer termostatic, incalzitor de apa de stocare etc.); economie de energie deoarece ia in considerare inertia materialelor pentru care regleaza temperatura.
Rolul unui termostat intr-un incalzitor electric de apa
Termostatul regleaza temperatura apei din boiler. Cand se atinge temperatura setata, aceasta intrerupe alimentarea cu energie a rezistentei. Daca temperatura cazanului scade deoarece cineva a folosit apa fierbinte sau pur si simplu din cauza racirii naturale, termostatul reactiveaza incalzirea rezistentei pana cand apa este suficient de fierbinte din nou si asa mai departe.