Boli oculare care pot fi transmise de părinți copiilor lor
Bolile oculare moștenite sunt mult mai comune decât ne-am imagina, iar multe dintre afecțiunile oftalmologice cu care ne confruntăm pe parcursul vieții pot fi transmise genetic.
Defectele de focalizare, precum miopia, hipermetropia și astigmatismul, glaucomul, cataracta și chiar anumite tipuri de tumori oculare pot avea o componentă ereditară. Din acest motiv, specialiștii recomandă ca primul consult oftalmologic să fie făcut până în jurul vârstei de 3 ani, pentru a identifica din timp posibilele afecțiuni și a interveni înainte ca acestea să se agraveze.
Influența genetică asupra sănătății oculare
Peste 80% dintre bolile oculare sunt transmise genetic, iar multe dintre tulburările de vedere sunt influențate de istoricul familial. Chiar dacă prevenirea apariției acestora nu este întotdeauna posibilă, cunoașterea antecedentelor familiale poate ajuta la identificarea timpurie și tratarea eficientă a problemelor de vedere. În familiile în care părinții sau rudele apropiate suferă de afecțiuni precum miopia sau glaucomul, probabilitatea ca și copilul să moștenească aceste probleme este semnificativă.
Importanța controalelor oftalmologice de la o vârstă fragedă
Primul control oftalmologic al copilului este recomandat până în jurul vârstei de 3 ani. La această vârstă, medicul poate detecta afecțiuni precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul, toate acestea putând fi moștenite de la părinți sau rude apropiate. Dacă se descoperă că micuțul a moștenit o astfel de problemă de vedere, purtarea ochelarilor poate deveni necesară pentru a corecta vederea și a preveni eventuale complicații pe termen lung.
Glaucomul: o afecțiune gravă cu componentă ereditară
Glaucomul este o afecțiune care poate provoca atrofierea nervului optic, reducerea câmpului vizual și, în cazuri grave, orbirea. Deși este mai frecvent întâlnit la vârstnici, glaucomul poate apărea la copii în forme congenitale sau infantile. Această afecțiune se transmite adesea de la rudele de gradul întâi, fiind o problemă de sănătate care poate apărea la vârste foarte fragede.
Printre semnele distinctive ale bolii se numără: un ochi sau ambii mai mari (când ambii sunt mari, părinţii se bucură, neştiind de posibila existenţă a acestei afecţiuni) și lăcrimarea şi fotofobia (sensibilitate crescută la lumină, care poate fi observată când bebeluşul este expus la lumină şi închide ochii). Glaucomul congenital, care apare în primele luni de viață, necesită intervenție chirurgicală rapidă, altfel poate duce la pierderea permanentă a vederii.
Cataracta și degenerescența maculară
Cataracta, o afecțiune care implică opacifierea cristalinului, poate avea la rândul său o componentă ereditară. Deși îmbătrânirea este principala cauză a cataractei, un istoric familial poate crește riscul de a dezvolta această afecțiune chiar la vârste mai tinere.
Degenerescența maculară, o boală care afectează retina și duce la pierderea treptată a vederii centrale, poate fi, de asemenea, influențată de moștenirea genetică.
Distingerea culorilor, dictată de gene
Majoritatea tulburarilor de simț cromatic sunt moștenite genetic, fiind mult mai frecvente decat cele dobândite și afectează mult mai frecvent bărbații decât femeile. Există și tulburări dobândite ale percepției culorilor; acestea sunt determinate de modificări ale structurilor intraoculare date de înaintarea în vârstă, de anumite boli sau de traumatisme ale ochiului.
Tumorile oculare moștenite
Una dintre cele mai grave afecțiuni oculare cu componentă ereditară este retinoblastomul, o tumoare intraoculară care afectează în principal copiii mici. Aproximativ 10% dintre cazurile de retinoblastom sunt ereditare, ceea ce înseamnă că antecedentele familiale pot juca un rol important în apariția acestei afecțiuni. Tumorile oculare moștenite apar de obicei la ambii ochi și necesită tratament de urgență, deoarece pot pune în pericol nu doar vederea, ci și viața copilului.
Ce pot face părinții?
Cunoașterea istoricului medical familial și efectuarea controalelor oftalmologice periodice sunt esențiale pentru depistarea timpurie a afecțiunilor oculare moștenite. Cu cât aceste probleme sunt identificate mai devreme, cu atât tratamentele pot fi mai eficiente și se pot evita complicațiile grave.
Pentru a asigura o bună sănătate vizuală a copiilor, părinții din București sunt așteptați la clinica de oftalmologie pediatrică KidOptik, pe strada Jimbolia nr.40, Sector 1, unde veți primi consultații detaliate și soluții adaptate nevoilor fiecărui copil.
Sănătatea vizuală a copilului tău este prea importantă pentru a fi lăsată la voia întâmplării, iar monitorizarea atentă poate preveni dezvoltarea unor afecțiuni care ar putea afecta calitatea vieții pe termen lung.