25 iulie 2024

Importanta jocului si a jucariilor pentru copii

3 min read

Cand copiii se joaca, inseamna intotdeauna ca invata. Este important ca si copiii sa aiba timp sa se joace – indiferent daca sunt singuri sau cu altii, cu sau fara jucarii, in aer liber sau in interior. Copiii au dreptul sa se joace. Creativitatea este incurajata, precum si abilitatile sociale si emotionale. In joc, copiii isi experimenteaza propriile limite, experimenteaza provocari si cresc dincolo de ei insisi.

Pe piata exista mai multe tipuri de jucarii. Poti cumpara pentru copilul tau roboti de jucarie si alte astfel de obeicte care sa il ajute pe cel mic sa se dezvolte si sa fie fericit. Cu ajutorul jucariei potrivite, copilul tau va invata mai repede despre tot ce se afla in jurul sau si va fi mereu gata sa descopere tot ce il inconjoara. Alege jucariile potrivite pentru cel mic si vei descoperi cat este de usor ca acesta sa isi petreaca timpul frumos si sa si-l umple cu activitati utile lui, astfel incat sa favorizezi dezvoltarea si sa il inveti cat mai multe lucruri.

Jocul si jucariile sunt niste elemente foarte importante in educatia copiilor. Copiii invata lumea prin joc. Iau decizii autodeterminate si decid singuri cand si cu cine vrea sa se joace. Procedand astfel, ei isi pot urma propriile nevoi si interese. Pentru adulti, sensul jocului copiilor este adesea de neinteles. Dar nu trebuie. Copiii descopera in fiecare zi ceva nou, ceva ce nu stiu inca, ceva ce nu au vazut, auzit sau simtit niciodata.

Spalarea mainilor dupa pranz, de exemplu, poate deveni un moment educational important. Jucandu-se cu apa, copilul va gasi raspunsurile la toate intrebarile despre acest subiect. Ori de cate ori se spela pe maini, vor aparea noi intrebari si vor fi gasite raspunsuri diferite, dar va exista intotdeauna o perspectiva importanta pentru copil.

Prin joc, copiii percep nu numai diferite fenomene si gasesc raspunsuri la intrebarile lor, ci se percep si pe ei insisi si propriile abilitati si se experimenteaza ca autoeficienti. In joc isi urmaresc propriile interese, castiga experiente independent, testeaza limitele si cauta noi provocari. Sa se joace singur sau cu altii, cu sau fara diverse  jucarii, precum si masinute, papusi sau jucarii de plus, in natura sau in camera copiilor. Pentru copiii care se joaca inseamna intotdeauna sa planifice, sa gandeasca, sa vorbeasca, sa incerce, sa descopere si sa invete!

Jucandu-se cu ceilalti, copiii invata abilitati sociale importante. Prin jocul impreuna si interesul comun asociat, copiii intra in contact cu alti copii. Traiesc prietenia, cu siguranta si o cearta ocazionala, dar si impacarea. Beneficiaza unul de celalalt, invata sa fie de acord si sa faca compromisuri, negociaza reguli impreuna si invata sa isi asume responsabilitatea pentru ei si pentru ceilalti.

Jucandu-se impreuna, copiii experimenteaza impreuna cu alti copii mai mari sau mai mici, care pot vorbi o limba diferita sau provin dintr-o cultura diferita, care au istorii si medii familiale diferite, care sunt de un gen diferit, care au deficiente fizice sau nevoi speciale. In joc se ocupa activ cu lumea altor copii, invata sa fie atenti si sa inteleaga si sa o experimenteze in acelasi timp.

Fiecare copil descopera un sens diferit in joc si isi poate lasa imaginatia libera. Un bun exemplu in acest sens este jocul de rol. Aici copiii se pun intr-o situatie care poate nici nu exista in realitate. Sunt altcineva sau altceva. Ei au propria imagine a acestui rol, il umple de viata si de propriile idei si isi construiesc propria lume in acest proces. Dar nu numai in jocul de rol arata cat de creativi pot fi copiii, ci in orice forma de joc.

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.