19 iunie 2024

Cum să vă pregătiți utilajele pentru iarnă

4 min read

Sfaturi pentru depozitarea corectă a echipamentelor dvs. pe timp de iarnă

Acum că perioada de recoltă se apropie de sfârșit pentru majoritatea fermelor din țară, a sosit timpul ca utilajele dvs. să aibă parte de odihna de peste iarnă. Însă primăvara nu e așa departe, iar dacă sunteți atenți acum la cum depozitați utilajele agricole, veți fi mai bine pregătiți la începerea lucrărilor din primăvară. Pregătirea adecvată pentru iernare a echipamentelor va asigura buna lor funcționare în primăvară, creșterea duratei de viață, dar și menținerea valorii de revânzare a acestora.

Dacă nu ați început încă pregătirea utilajelor agricole pentru iarnă, iată câțiva pași de urmat:

  1. Urmați recomandările din manualul operatorului

Este important să rețineți că recomandările generale de iernare (inclusiv acești pași) nu trebuie să înlocuiască niciodată recomandările din manualul de utilizare al echipamentelor sau utilajelor agricole. Manualele trebuie păstrate într-un loc accesibil pentru toți cei implicați în întreținerea echipamentelor, pentru a avea acces ușor în caz de nevoie. Dacă pierdeți manualul operatorului, accesați site-ul producătorului pentru a-l descărca sau o cereți o copie tipărită a acestuia.

  1. Verificați lichidele

Care sunte lichidele pe care trebuie să le verificați înainte de iernat? Înainte de a depozita tractoarele și combinele pentru iarnă, este bine să schimbați uleiul și să înlocuiți filtrele de aer. Un ulei de motor curat ajută la reducerea coroziunii interne a motorului în timpul perioadei de inactivitate. De asemenea, ar trebui completate și rezervoarele de combustibil și ulei hidraulic, pentru a reduce acumularea de apă și coroziunea rezervorului. Deoarece antigelul își pierde eficiența în timp, verificați temperatura de îngheț corectă  a antigelului (dacă este necesar, folosiți un tester antigel).

  1. Curățați combinele, cultivatoarele și semănătoarele pe aer

Îndepărtarea murdăriei, prafului și mizeriei este esențială pentru creșterea duratei de viață a echipamentelor agricole. Pentru curățarea corectă a cultivatoarelor și semănătoarelor pe aer, consultați mai întâi manualul operatorului pentru instrucțiuni privind demontarea discului de semănătoare sau a altor componente. Dacă demontarea nu se face corect, se poate acumula presiune în jurul garniturilor, periilor și discurilor, provocând deformarea și deterioraraea acestora.

Dacă folosiți deja o mașină de spălat cu înaltă presiune undeva în ferma dvs. – care este excelentă pentru suprafețe greu de curățat – acționați cu grijă în zona sigiliilor, astfel încât să nu faceți contact direct cu acestea, pentru a nu se deteriora. Pentru a preveni instalarea șoarecilor și altor dăunători în echipamentele dvs. pe timpul iernii, este bine să curățați toate resturile de cereale și materialele vegetale rămase în rezervorul de cereale și în melci.

Recomandare: Încercați să utilizați aer comprimat după spălare pentru a ajuta la uscarea suprafețelor, apoi porniți mașinile timp de cel puțin 10 minute pentru a ajuta la uscarea excesului de apă din locurile greu accesibile.

  1. Salvați datele și întrețineți monitoarele de ghidare

 

Înainte să vă încheiați socotelile cu monitoarele de ghidare și cu datele de precizie din acest sezon, asigurați-vă că le salvați și le încărcați pe o platformă de procesare a datelor. Verificați dacă se salvează corect și faceți o copie de rezervă pentru stocare. Apoi, verificați componentele mecanice ale monitoarelor de ghidare și parcurgeți întreținerea necesară, cum ar fi verificarea senzorilor de umiditate și randament, a afișajului sau a receiver-ului.

La nevoie, puteți chiar să re-calibrați monitoarele de ghidare. Dezvoltarea unor bune practici în ceea ce privește calibrarea monitoarelor de randament și salvarea corectă a datelor sunt esențiale pentru a profita la maxim de echipamentele dvs. de precizie.

  1. Efectuați reparațiile necesare

Pentru a nu începe lucrările din primăvară cu întârzieri, reparați echipamentele deteriorate sau cu defecțiuni de funcționare înainte sau în timpul repausului din timpul iernii. Totodată, asigurați-vă că echipamentele avariate nu ruginesc sau nu se deteriorează în timpul lunilor de iarnă. De asemenea, luați în considerare revopsirea suprafețelor uzate pentru a preveni coroziunea.

  1. Păstrați echipamentule în condiții corespunzătoare

Dacă aveți posibilitatea, depozitați utilajele agricole în interiorul unei clădiri, pentru a menține nivelul de performanță și valoarea de revânzare a acestora. Dacă nu aveți acces în interiorul unei clădiri sau a unei magazii complet închise, atunci încercați cel puțin să vă acoperiți echipamentele.

Pentru orice informații sau sfaruri cu privire la depozitarea pe timp de iarnă și întreținerea echipamentelor și utilajelor agricole în zona Mureș și Bistrița, specialiștii noștri vă stau cu plăcere la dispoziție.

 

 

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.